Banko women organization
OPLEIDINGEN | WERKGELEGENHEID | GELIJKHEID
KANSEN CREËREN VOOR VROUWEN IN GHANA
Missie: Vrouwen in Banko, Ghana versterken door middel van educatie, vaardigheden en werkgelegenheid.
Visie: Een bloeiende gemeenschap waar vrouwen zelfverzekerd en onafhankelijk zijn en een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun omgeving.
Missies en visies klinken meestal prachtig, maar roepen ook vaak vragen op. Op deze pagina ga ik, Patricia, je precies uitleggen wat we precies doen, hoe we te werk gaan, wat de uitdagingen zijn. Waarom Banko Women organization zo belangrijk is, wat we al bereikt hebben. Wie er betrokken zijn bij deze stichting. Verder wil ik graag wat verhalen delen vanuit onze gemeenschap en wat onze dromen zijn. Ook laat ik je weten hoe je ons kunt ondersteunen.
WAT DOEN WE PRECIES BIJ BANKO WOMEN ORGANIZATION?
We bieden de vrouwen van Banko en omgeving de kans op een opleiding, werk en dit allemaal op basis van gelijkheid en saamhorigheid.
- Vrouwencentrum: Een veilige plek voor educatie, ontmoeting en dialoog.Op dit moment hebben we 2 opleidingen, een naaiatelier en een kappersopleiding. Lokale vrouwen leren van lokale vrouwen. Ook zorgen we ervoor dat onze studenten extra voorlichting krijgen op het gebied van zaken doen, maar ook over gezondheid, het huishouden en hoe om te gaan met tegenslag.
- BWO Hostel: Het guesthouse biedt werkgelegenheid voor onze studenten en is de financiële steunpilaar voor de trainingen. Daarnaast is het de plek waar we de producten verkopen die onze getalenteerde studenten maken.
EMPOWERMENT VAN VROUWEN IN GHANA: ONZE WEG NAAR SDG’S
De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn een reeks wereldwijde initiatieven van de Verenigde Naties om urgente problemen zoals armoede, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en duurzaamheid van het milieu aan te pakken. Bij Banko Women Organization versterken we vrouwen in Ghana door middel van onderwijs, ondernemerschap en duurzaamheidsinitiatieven. Van vaardigheidstrainingen in naaien en kappersvak tot het bevorderen van schone energie en toegang tot schoon water, we zetten stappen in de richting van het behalen van de SDG’s.
DE KRACHT VAN VROUWEN IN GHANA
Vrouwen zijn de spil van de samenleving. Ze voeden de kinderen op, zorgen dat ze naar school gaan. Ze zorgen ervoor dat het huishouden draait en dat is geen makkelijke taak, zonder stromend water in huis, zonder wasmachine, vaak zonder gasfornuis en geen voorbewerkte ingrediënten voor de maaltijden. Stel je eens voor hoeveel tijd het kost om te wassen zonder machine en wanneer je eerst water moet gaan halen bij de put of pomp.
Helaas nemen niet alle vaders / echtgenoten hun taken serieus waardoor vele vrouwen er helemaal alleen voor staan. Dus naast het huishouden moeten deze vrouwen ook met grote regelmaat naar de farm om eten te verbouwen.
WAAROM BANKO WOMEN ORGANIZATION?
Je kan je wellicht voorstellen dat er voor vele vrouwen in het verleden geen kans was om een (vervolg) opleiding te volgen en ze volgden hun moeders voetstappen en belandden in hetzelfde leven. Ook nu zijn er nog vele situaties waardoor vooral vrouwen tussen wal en schip geraken, denk aan armoede, geen ouders, ziekte of ongewenste zwangerschap.
Banko Women organization is er voor deze vrouwen en hun dochters. Wij bieden hen werk en een opleiding zodat ze een onafhankelijk leven kunnen gaan leiden en niet meer in de situatie komen waarin ze minder handige beslissingen nemen om aan geld te komen.
HOE BANKO WOMEN ORGANIZATION DE KRACHT VAN VROUWEN IN GHANA VERSTERKT
In Nederland gaat het momenteel veel over bestaanszekerheid, ik wil aan de hand van Sadya graag uitleggen wat het bestaansrecht van het vrouwencentrum is.
Sadya is halverwege de 40, heeft 6 kinderen, waarvan de jongste 5 jaar is. Maar ze is ook al oma. Ik vertel dit niet zodat we hierover kunnen oordelen, want zo ging het hier nu eenmaal. Ik vertel het om uit te leggen wat een last deze vrouw draagt.
Ze werkt een paar uur per dag als schoonmaakster in de lokale kliniek en is verder wat betreft inkomsten afhankelijk van haar farm/moestuin. Dit is een zwaar bestaan, het kost veel energie en de opbrengsten van de farm zijn niet genoeg om alle monden te voeden, al helemaal niet wanneer de oogst tegenzit.
Nu leert Sadya hoe ze kleren kan maken. Ze heeft het al in haar vingers om geweldige kinderkleren te maken. In haar eigen kring is er altijd behoefte aan iemand die schooluniformen en kerkkleding kan maken en daarnaast iemand die 2e hands kleding kan vermaken.
In een normale setting zou Sadya nooit in staat zijn om deze opleiding te doen. Wanneer je bij iemand in de leer gaat verwacht diegene dat je er altijd bent. Sadya zou dus niet naar haar schoonmaak baan kunnen of naar de farm en ze zou al de mensen die op haar steunen niet kunnen voeden.
Bij ons kan dat wel. En wanneer ze klaar is kan ze haar farm afstoten wanneer ze het qua tijd niet meer redt, want dan kan ze inkomsten genereren terwijl ze thuis werkt.
Dit verhaal laat zien hoe de Banko Women Organization vrouwen zoals Sadya versterkt door hen kansen te bieden op economische onafhankelijkheid en persoonlijke groei.
EEN VEILIGE EN INCLUSIEVE LEEROMGEVING VOOR ALLE STUDENTEN
We zijn ons terdege bewust van de uitdagingen die onze studenten en leraressen soms ervaren. Denk hierbij bv aan armoede of familieproblemen. We creëren een veilige en inclusieve leeromgeving waar begrip en respect voor elkaar centraal staan. Studenten die extra ondersteuning nodig hebben, kunnen rekenen op steun, flexibiliteit en begeleiding.
Maatwerk staat bij ons voorop. We werken met een gestructureerde lesmethode, inclusief een gedetailleerde syllabus en regelmatige praktijktoetsen. Zo monitoren we de voortgang van onze studenten nauwkeurig.
Ons doel is om vrouwen in Ghana de kans te geven om hun talenten te ontwikkelen en een onafhankelijk leven op te bouwen. We willen hen meer dan alleen vakkennis bijbrengen. We willen hen ook helpen kritisch te denken, problemen op te lossen en creatief te zijn. Zo kunnen ze een positieve bijdrage leveren aan de samenleving en een betere toekomst voor zichzelf en hun families creëren.
HET TEAM BIJ BANKO WOMEN ORGANIZATION’S OPLEIDINGSCENTRUM
Bestuurslid Dorcas is de gedreven manager van het opleidingscentrum. Samen met onze twee Ghanese leraressen zorgt ze voor een opleiding. die past bij de verschillende studenten. Dorcas coördineert niet alleen het lesprogramma, maar regelt ook extra voorlichting door diverse professionals en inspirerende mensen uit onze gemeenschap. En ze zorgt ervoor dat er altijd voldoende leermaterialen beschikbaar zijn.
Mij, mede oprichtster Patricia vind je 2 keer per week bij het opleidingscentrum. Ik help mee met de assessments van de studenten in het naaiatelier, met het geven van voorlichting/lessen. En vanuit mijn masnagersachtergrond ondersteun ik Dorcas en de leraressen met het runnen van het opleidingscentrum. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor onze online communicatie, zoals deze website, de wekelijkse mail updates en social media.
NIEUWE OPLEIDINGEN VOOR EEN BETERE TOEKOMST
We willen de arbeidsmarkt in ons dorp niet overspoelen. Het heeft geen zin om de bestaande opleidingen uit te breiden, want niemand zit te wachten op 30 nieuwe kapsters per jaar. Daarom focussen we op diversiteit in de opleidingen.
In de nabije toekomst willen we graag de volgende opleidingen aanbieden:
- ICT-vaardigheden: In de digitale wereld van vandaag zijn ICT-vaardigheden essentieel voor iedereen. We willen onze studenten leren hoe ze computers en software kunnen gebruiken om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
- Engels: Engels is de internationale taal van handel en communicatie. Door onze studenten Engels te leren, geven we ze de kans om te communiceren met mensen van over de hele wereld en hun kansen op een internationale carrière te vergroten.
- Huisnijverheid: We willen onze studenten leren hoe ze traditionele ambachtelijke producten kunnen maken, zoals manden, sieraden en aardewerk. Dit zal hen in staat stellen om hun culturele erfgoed te behouden en een inkomen te genereren
-
Tourguiding:
- Werkgelegenheid: Groeiende vraag naar gidsen in Ghana, stabiel inkomen in de toeristenindustrie.
- Taalvaardigheden: Verbetering van Engels en andere talen, versterkte kansen op de arbeidsmarkt, meer zelfvertrouwen in interculturele interactie.
- Culturele kennis: Diepere kennis van Ghanese geschiedenis, cultuur en tradities, versterking van eigen culturele identiteit, delen van cultureel erfgoed met anderen.
- Interculturele vaardigheden: Leren omgaan met diversiteit, ontwikkeling van waardevolle vaardigheden voor werk en privéleven.
SAMEN STERKER: HELP BANKO WOMEN ORGANIZATION MET HET CREËREN VAN DE TOEKOMST
Banko Women Organization is toegewijd aan het verbeteren van het leven van vrouwen in Ghana. Wij geloven in de kracht van onderwijs en training om vrouwen te versterken en hen de kans te geven hun dromen te verwezenlijken.r dreams.
Maak het verschil!
1. Steun onze nieuwe opleidingen:
Donaties:
Help ons om nieuwe, waardevolle opleidingen te starten in ICT-vaardigheden, Engels, ondernemerschap en tourguiding. Jouw bijdrage, hoe klein ook, helpt ons om meer vrouwen de kans te geven op een betere toekomst.
Vrijwilligerswerk:
Deel jouw expertise en passie door workshops te geven, te coachen en te mentoren. Of help mee met het creëren van content, administratie, onderhoud, agrarisch werk of andere praktische taken.
2. Ervaar onze impact van dichtbij:
Verblijf bij ons:
Kom logeren in BWO Hostel en ervaar van dichtbij de impact van ons werk. Ontmoet de vrouwen die we trainen en leer meer over onze missie.
Ondersteun onze sociale onderneming:
Koop unieke, handgemaakte producten in onze BWO shop, gemaakt door de studenten. Je steunt hiermee hun talent en creativiteit en helpt hen een inkomen te genereren.